Ingrid Runtić je 2013. godine u galeriji Ulrich izložila izbor portreta kojima se sustavno bavi već četiri desetljeća, od svojih školskih dana, a puno prije nego što je upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1986. godine. Među prvim portretima su bili crteži u olovci, temperi i ugljenu, a već je na prvoj godini studija započela slikati portrete svoje obitelji, prijatelja i školskih kolega u ulju. Po godini nastanka, prvi portreti u ulju koje je naslikala i izložila na ovoj izložbi nastali su 1987. godine – čime je u ovoj retrospektivi svog portretnog opusa obuhvatiila stvaralačko razdoblje od punih 26 godina, odnosno preko četvrt stoljeća.

Danas se njezine slike i portreti nalaze u brojnim privatnim zbirkama te u javnim instiitucijama i galerijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ingrid Runtić je najtraženija i najuspješnija portretistica u Hrvatskoj.

“Portretiranje je magična pustolovina slikarskog umijeća u koju se upuštaju portretirani i slikar podjednako. Na površini platna utjelovljuje se jedinstvena i neponovljiva bit portretiranoga, koji tako, kroz najčišći čin slikanja ujedinjen s autorom, traje vječno.”

O galeriji: Prva izložbena galerija u Hrvatskoj – galerija Ulrich utemeljena je kao privatna galerija još 1909. godine te je nažalost zatvorena krajem 2013. godine. U njoj su izlagali najveći hrvatski slikari (Kraljević, Becić, Račić, Slava Raškaj i Bela Čikoš Sesija) te mnoga velika imena svjetskog slikarstva kao što je Käthe Kollwitz i drugi.